Jag känner mig starkare – och det började med ett par matkassar

Vardagliga rutiner och hushållssysslor kan göra skillnad för din kroniska smärta.

kronisk smärta, kronisk värk, långvarig smärta, långvarig värk, känna sig svag, bli starkare, styrketräning

Om jag ska vara ärlig mot mig själv har jag ett synsätt som inte direkt hjälper min kroniska smärta. Jag har fått för mig att jag måste göra mycket – och då menar jag MYCKET – för att åstadkomma en bättre hälsa. I våras insåg jag att även små saker kan göra en stor skillnad.

Efter vintern kände jag mig kraft- och orklös i kroppen. Jag var så fysiskt utmattad att lyfta hantlar, som jag gärna gör, inte var ett alternativ. Men jag ville ändå försöka med lättare styrketräning. Så jag bestämde mig för att gå genom skogen för att handla ett par matkassar – en kasse för varje hand – och bära dem hem igen. Varje dag. På så sätt kunde jag kombinera motion med lättare styrketräning.

De första gångerna jag bar hem matkassarna fick jag så ont i nacken, ryggen, armarna och händerna att jag blev sängliggande resten av dagen. I vanliga fall skulle jag kanske känna att jag måste tänka om, att det jag gör inte är hållbart för min hälsa.

I det här fallet tändes dock min kämpaglöd. Jag blev arg. Arg på att jag som bara är strax över de trettio är så sjuk i långvarig värk att jag inte ens orkar lyfta ett par lätta matkassar. När väl ilskan har tänt en gnista av envishet ger jag inte upp. Att bära hem ett par matkassar blev verkligen min nästan dagliga rutin, och så har den varit det senaste halvåret.

Det tog ett par veckor innan jag märkte en successiv förändring. Det blev lättare och lättare att bära hem kassarna. Efter ett tag kände jag även att jag började få armmuskler – ja, muskler på mina klena armar.

Idag klarar jag till och med av att göra armhävningar och plankan, trots smärtan. Jag är kanske inte världens starkaste, men att få känna mig lite starkare har gjort skillnad för mig. Det är härligt att orka något, och det mest fantastiska är att denna förbättring började med ett par matkassar. Nu vet jag att de mest vardagliga rutiner och hushållssysslor faktiskt spelar roll för styrkan i kroppen, så jag undviker dem inte längre (om jag inte har en alldeles för jävlig dag med värk).

Text: Sandra Jönsson
Bild: © okalinichenko / Adobe Stock