15 läsvärda artiklar om sjukas kamp för att få stöd av Försäkringskassan

För många med kronisk smärta innebär varje dag inte bara en kamp mot värken. De måste också kämpa mot myndigheter som Försäkringskassan. Vad är det som händer med myndigheterna i Sverige? Här har vi samlat läsvärda artiklar om sjukas kamp för att få stöd av just Försäkringskassan – hoppas att de kan ge svar eller kraft att kämpa vidare! Vi kommer uppdatera listan med artiklar allteftersom, då det hela tiden tillkommer nytt relevant material. 

avslag från Försäkringskassan, kronisk smärta

Läsvärda artiklar i ETC:s granskningar av Försäkringskassans avslag på ansökningar om sjukpenning

#1

Försäkringskassan: ”Domen kan få svåröverskådliga konsekvenser”

En assistents insats måste ha ”direkt och konkret koppling” till ett individuellt behov för att ersättning ska beviljas. Det meddelade Högsta förvaltningsdomstolen i en vägledande dom från i somras. Till följd av detta riskerar nu 40 procent av de drygt 15 000 personer som i dag får assistansersättning att få färre timmar beviljade, varnar Försäkringskassan.

#2

”Många avslag ger lönepåslag”

Kritiken mot Försäkringskassans allt hårdare bedömningar växer. Men en röst som saknas i den offentliga debatten om sjukpenningen är handläggarna. Inifrån golvet på Försäkringskassans kontor är det locket på. Den lagstadgade meddelarfriheten rår inte på tystnadskulturen på en av Sveriges största myndigheter. Gillar du det vi gör?

#3

Jurist: F-kassans metoder saknar stöd i lagen

I gårdagens tidning berättade en handläggare vid Försäkringskassan Globen hur ledningen ligger på de anställda för att öka antalet avslag på sjukpenning. Och avslagen ökar – i hela landet. Inte minst vid dag 180 när behovet av rehabilitering för många sjuka är som störst, enligt Tom Aspengren, förbundsjurist vid LO/TCO Rättskydd.

#4

Chefen förnekar: ”Handläggare tvingas inte ändra sina beslut”

Martina Wejdrup bekräftar att kontoret sedan en tid har en så kallad medbedömargrupp som granskar alla beviljanden vid dag 180 och alla beviljanden till arbetslösa. Beslutet om att införa den nya arbetsrutinen fattades av den lokala ledningsgruppen. – Det är våra kollegor som är med i gruppen, andra handläggare som är kända för att ha bra kvalitet i sina ärenden.

Läsvärda artiklar om vad ett avslag från Försäkringskassan kan innebära för den sjuka och dess anhöriga

#5

Allt tuffare för sjukskrivna – fler får avslag

Allt fler sjuka får nu sin ersättning indragen – trots att de fortfarande är sjuka. Nu slår sjukskrivna, politiker och fackliga företrädare larm. – Människor är förtvivlade och känner sig ifrågasatta i sin sjukdom, säger Carina Wellton, ordförande i Solrosuppropet.

#6

Familjen skuldsätter sig för att hjälpa sjuka Helena

Helena Lundqvist lider av ständiga smärtor, går med kryckor och har en så känslig hud att det ibland är svårt att använda kläder. I december drogs hennes sjukpenning in i väntan på en ny utredning. Hon har inte haft någon inkomst på fyra månader.

#7

Läkaren: Försäkringskassan struntar i mina intyg

Nästan 16 000 personer fick sin sjukpenning indragen i fjol. En siffra i statistiken är Helena Lundqvist, 51, som nu ska söka jobb trots att hon har svårt att gå, stå och sitta. Helenas läkare Johan Hambraeus anser att det är sparkrav som styr, inte medicinska bedömningar.

#8

”Hade det inte varit för sambon hade jag inte orkat”

Morgan Hansen, 64, har trasiga händer, axlar och nacke. Men han får inte vara sjukskriven – Försäkringskassan anser att han kan jobba. – Det har varit en mardröm, nästan ännu värre än att vara sjuk, säger han. Sommaren 2015 var Morgan Hansen på jobbet som betong- och anläggningsarbetare.

#9

Tack, Försäkringskassan – ni slår undan fötterna för mig

I morse ringde Försäkringskassanoch förstörde mitt liv. Jag har varit sjukskriven i fyra år på grund av bäckenproblem. Jag kan varken gå, sitta eller ligga utan att det värker. Jag domnar bort i benen. Jag sover cirka 1,5 timmar per natt till följd av denna olidliga värk, som blir bara sämre och sämre.

Läsvärda artiklar om vad läkare, sjukvårdspersonal och organisationer tycker om Försäkringskassans avslag

#10

TCO: Försäkringskassans avslag är oacceptabla

Enligt Försäkringskassans statistik har avslagen ökat kraftigt sedan 2015. I januari i år var andelen avslag 5,2 procent för kvinnor och 4,9 procent för män – mer än en dubblering jämfört med 2015. Våra sjukskrivna medlemmar och deras läkare vittnar om att Försäkringskassan allt oftare ifrågasätter läkarintyg och läkarens bedömning att den sjukskrivne saknar möjlighet att arbeta.

#11

Dubbelt så många avslag på två år

Nästan dubbelt så många patienter fick avslag på sina ansökningar om sjukpenning under 2016 jämfört med 2014, visar statistik från Försäkringskassan. Ökningen är en konsekvens av att Försäkringskassans granskning av läkarintyg har blivit betydligt noggrannare än tidigare, och många läkare upplever att de ständigt måste komplettera sina intyg.

#12

Färre avslag med tydliga mallar

Eftersom vi är bekväma av naturen så har vi tagit fram ett system där man kan välja ett diagnosnummer som sedan är kopplat till en mall för sjukskrivning. De flesta av våra sjukskrivningar är gans­ka standardiserade och man får upp en standardtext på sjukintygen, som man självklart kan ändra, och ett standardförslag på tid inom ramen för beslutsstödet också.

#13

Lita på min bedömning!

Nu är jag evinnerligt trött på Försäkringskassan (FK). Alla dessa krav på kompletteringar gör att vi som allmänläkare måste skriva intygen minst två gånger. Och jag vill påstå att vi inte slarvar ens första gången.

#14

LO rasar mot ökade avslag på sjukpenning

Allt fler sjukskrivna blir av med sin sjukpenning. Sedan hösten 2015 har avslagen tredubblats och nu växer kritiken mot regeringen från de egna leden. – De ska stå för medmänsklighet som de sa i valrörelsen. Man blir inte friskare för att man blir fattig, det här är bara en press på människor, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO.

Läsvärda artiklar om att inte kunna jobba på grund av sjukdom

#15

Jag kan inte jobba på grund av min kroniska sjukdom – här kommer 9 saker jag vill att du ska veta

Bild: © Wayhome Studio / Adobe Stock