Sömnlöshet kan förvärra smärtan hos personer med långvarig värk

Forskning bekräftar åter sambandet mellan dålig sömn och ökad smärtkänslighet hos personer med långvarig värk.

kronisk smärta, kronisk värk, långvarig smärta, långvarig värk, symptom vid kronisk smärta, smärtforskning, forskning om kronisk smärta, forskning om långvarig värk, sömnlöshet hos smärtpatienter, sömnsvårigheter, kan inte sova på grund av värk, dålig sömn

För oss som lever med kronisk smärta är det väl ingen direkt nyhet att värken leder till sömnproblem och att sömnsvårigheterna vidare leder till ännu mera värk. Ändå är det bra när det kommer ny forskning som legitimerar våra erfarenheter och upplevelser. Forskare vid Boston Children’s Hospital har än en gång befäst relationen mellan dålig sömn och ökad smärtkänslighet hos personer med långvarig värk.

Mer sömn är såklart den ”enklaste” lösningen för att minska smärtan i kroppen, menar forskarna bakom studien. Men de är samtidigt medvetna om att det inte alltid är så lätt att sova när man har kronisk smärta och föreslår istället olika behandlingar som kan förbättra sömnen.

Forskarna säger sig ha uppmätt tydliga tecken på att traditionella värktabletter med ibuprofen eller morfin inte blockerar smärtsignalerna hos personer med kronisk smärta som lider av sömnbrist. Preparat med koffein – till och med en kopp kaffe eller koffeintabletter – ska däremot ha en direkt smärtlindrande effekt hos dessa personer, hävdar de med utgångspunkt i sina forskningsresultat.

Läs mer om forskningen i ett pressmeddelande från den 8 maj 2017.

Text: Sandra Jönsson
Källa: Science Daily
Bild: © agenturfotografin / Adobe Stock